Return to site

Mina bästa tips för att lyckas med din diet

Sätt upp mål

Vad är det du vill uppnå med din diet? Sätt upp både kortsiktiga och långsiktiga mål, gärna strikt tidsbegränsade. Har du ett stort huvudsakligt mål som kommer ta lång tid att nå, kan det vara skönt att ha mindre mål du ska nå på vägen dit för att lättare behålla motivationen att fortsätta med det du gör.

 

Ha rätt inställning

Det mentala har stor påverkan på vår prestation. Går du in med inställningen att ”jag kommer vara trött, svag och hungrig och detta kommer bli riktigt jobbigt och inte alls kul”, ja då blir det förmodligen så. Tänk istället att ”det ska bli riktigt kul och spännande att se vad jag kan göra med min kropp under denna diet, jag ska ta mig så långt jag kan!”. Var dock inställd på att du kanske kommer få jobba, plugga och träna som vanligt även när du är trött, hungrig och omotiverad. Är man beredd på det är det ofta lättare att hantera.

 

Förbered och planera

”Preparation is the key” har du säkert hört förut, och visst stämmer det! Se till att ha så mycket som möjligt förberett. Skriv listor på saker som ska packas till jobb/skola/träning/resor, laga tillräckligt många matlådor för att klara dig under de dagar då tiden till matlagning inte finns. Planera vilken tid du ska jobba/plugga, äta, träna, umgås med familj/vänner och sova. Ju mer du har planerat och förberett desto lättare blir din vardag.

 

Gör det inte till en för stor grej

Okej, så du har fått ett nytt kostschema och helt plötsligt vänds din värld upp och ner. Eller? Jag upplever att många som påbörjar ett kostschema blåser upp sina dieter och livsstilsförändringar till det största och svåraste de någonsin kommer göra, och för många är det säkert så också. Men återigen: det här med att ha rätt inställning. Ta din tid att lära dig att få in din kosthållning i vardagslivet, skapa nya rutiner, och lev sedan ditt liv som vanligt. Jobba som vanligt, umgås med familj och vänner som vanligt, för det som skiljer sig från ditt ”tidigare liv” är ju trots allt bara det som ligger på tallriken. Går du runt och tänker ”herregud, jag är på diet, ojojoj, hur ska det här gå? Kommer jag klara det? Kan man verkligen äta mat utan sås? Det här kommer bli sååå jobbigt!” så blir det lätt en större grej än vad det behöver vara. Andas, ta det lugnt, lär känna dig själv och din kropp, kommunicera med eventuell PT/coach och se till att göra kosten till en del av vardagen.

 

Schemalägg

Hur ska du lägga upp din dag för att hinna med jobb, familj, träning och mat? Under stressiga dagar kan det vara skönt att ha ett tidsschema att gå efter. Skriv ner vad du ska göra vilken tid om du känner att det underlättar, för mig är det skönt att kunna ta upp telefonen och se att jag redan dagen innan schemalagt min dag i detalj, då blir jag mer effektiv och hinner göra det jag ska göra.

 

Sysselsätt dig

Är du hungrig innan det är dags för mat? Sitter du i soffan och rullar tummarna och väntar på rätt tid för att äta? Gör något! Ta en promenad, städa, läs en bok, spela TV-spel, plugga, powernapa eller vad som helst. Ju mer du har att göra desto mindre tid att tänka på mat och hunger. Dessutom går tiden snabbare om du sysselsätter dig med något.

 

Hantera hunger och sötsug

Åh nej, nu kickade sötsuget igång och du har redan slösat din fria måltid för denna vecka…. Hitta substitut! För mig funkar det att tugga tuggummi, dricka funlight/celsius/pepsi max och liknande, även vatten, kaffe, citronvatten och te. Borsta tänderna brukar också vara ett bra knep.

 

Avbryt inte

Det enda som någonsin kommer få dig att nå ditt mål är att aldrig sluta med det du gör. Alla misslyckas eller tar snedsteg någon gång, ingen gör någonting felfritt. Res dig upp för varje misstag, våga testa nya grejer, keep your eyes on the prize och fortsätt alltid att sträva efter det du vill uppnå!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly